American Football

 

American Football in Nederland

Zo rond 1982 werd er soms een stukje American Football uitgezonden op televisie. Eurosport zond dan in een klein kwartier een hele speelronde uit van de NFL. Zo kwamen de 49érs, de Bears en Giants de huiskamer binnen. Dat inspireerde de nog jonge Amsterdammer Rene Koningsferander tot de oprichting van de Amsterdam Rams. Omdat de Rams het enige team in Nederland waren werd er voor de wedstrijden uitgeweken naar Duitsland. In Duitsland was er mede door de legering van ontelbare Amerikanen een uitgebreide competitie ontstaan.

 

De Phantoms
Omdat de Rams behoorlijk succesvol waren in Duitsland ontstonden ook in de overige steden in Nederland diverse verenigingen. In Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Delft en Tilburg, maar ook in het piepjonge Almere werden verenigingen opgericht. De voorlopers van de Phantoms noemden zichzelf de Almere Jets. De Jets waren redelijk succesvol maar konden zich nooit meten met de sterksten in Nederland. Net zoals zoveel andere verenigingen in Nederland waren de Jets geen lang leven beschoren. Na ongeveer 5 jaar hielden de Jets het voor gezien.

Na een aantal jaren zonder American Football werd op 3 juli 1997 een nieuwe vereniging opgericht in Almere, de Flevo Phantoms. Deze vereniging heeft zich wel kunnen handhaven in American Football-land en heeft diverse kampioenschappen op haar naam geschreven.

2018: de dames, de Flevo Foxes

American Football is een sport voor mannen én vrouwen. Onze jeugdteams spelen gemengd: meiden en jongens door elkaar. Maar het seniorentackle was altijd een mannenbolwerk. Tot 2017, toen richtte Kanessa Muluneh de Queen’s League op. Amsterdam en Rotterdam kregen een eigen seniorentackle-team voor vrouwen en natuurlijk konden de Almeerse dames niet achterblijven! Dames van 18 jaar en ouder kunnen nu via de Flevo Foxes competitie spelen. De Flevo Foxes zijn lid van de Flevo Phantoms en trainen op woensdag- en vrijdagavond vanaf 19 uur.